czwartek, 20 czerwca 2013

Jak zrobić domowe masło?

Dzisiejszy post jest trochę bardziej kulinarny. Wiem, że upały nie sprzyjają gotowaniu, ale domowe czosnkowe masełko do wieczornego grilla jest idealne :) Mam więc nadzieję, że znajdą się osoby, które skuszą się na jego wypróbowanie
Jak zrobić domowe masło? Okazuje się, że bardzo łatwo :)


Potrzebujemy prawdziwej śmietany 30%. Co ważne nie powinna posiadać żadnych dodatków, ulepszaczy itd. a znalezienie takiej śmietany ( jak się okazuje) wcale już nie jest takie proste... (podpowiadam, że w Dino znaleźć można śmietanę w woreczku, a w Tesco - w kubełku, obydwie się nadają, koszt jest porównywalny ze sklepowym masłem)
Kiedy już to nam się uda, wlewamy ją do naczynia : miski lub kamionki i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby trochę się skwasiła, trwa to ok. 2 dni (przy panujących upałach wystarczy jeden dzień)


Uruchamiamy mikser i .... działamy.
 Pierwsze efekty to po prostu śmietana ...

 bita śmietana :)
... która po kilku minutach robi się coraz bardziej gęsta ....
 aż w końcu zaczyna wydzielać się z niej masło.


Pozostały płyn to przepyszna maślanka. Mimo, iż nie przepadam za tworami mlecznymi, na myśl o tej maślance ślinka cieknie...
Aby jednak masełko nie zepsuło się zbyt szybko, musimy dokładnie je opłukać z maślanki...
 Do tego celu używamy zimnej, bardzo zimnej wody.

Teraz wystarczy je już tylko uformować w maselniczce i wstawić do lodówki. 
 Na tym etapie masło możemy wymieszać z różnymi dodatkami tj. zioła, czosnek, sól.
Ja zazwyczaj robię podwójną porcję, jedna ląduje w lodówce, druga w zamrażalce zamknięta w pojemniczku.

A potem to już tylko można jeść, jeść, jeść .... :)


1 komentarz:

Moje marzenia pisze...

pamiętam,że jako mała dziewczynka(mieszkam na wsi)pomagałam robić masło ale w maślniczce..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...